Beta 1,3/1,6 Glukan

Beta-glukany należą do grupy polisacharydów (wielocukrów). Są jednym ze składników błonnika pokarmowego, który występuje w ścianach komórkowych grzybów, drożdży, zbóż i alg.

Beta-glukan to frakcja błonnika pokarmowego, który po spożyciu trawiony jest przez pewne gatunki bakterii jelitowych. Występuje w komórkach niektórych rodzajów drożdży, takich jak Saccharomyces cerevisiae, w komórkach alg, np. spiruliny platensis, w grzybach i roślinach, takich jak owies i jęczmień. W zależności od rodzaju wiązań glikozydowych rozróżniamy izomery beta-glukanu: 1,3/1,6 nierozpuszczalny w wodzie oraz izomer 1,3/1,4 - rozpuszczalny w wodzie i obecny w nieprzetworzonych produktach, takich jak drożdże, otręby z owsa i jęczmienia.

Beta glukan pełni kluczową rolę w wspieraniu odporności zwierząt. Jest rozpoznawany przez specjalne receptory układu odpornościowego, co stymuluje działanie makrofagów, komórek dendrytycznych i neutrofili, które są pierwszą linią obrony przed infekcjami. Dzięki tej aktywacji, beta glukan wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, pomagając w walce z patogenami. Poprzez modulację odpowiedzi immunologicznej, może również zmniejszać stan zapalny, co jest szczególnie korzystne w leczeniu chorób autoimmunologicznych i alergii. Beta glukan jest zatem cennym dodatkiem do diety zwierząt, wspierając ich zdrowie i odporność.

Beta 1,3/1,6 Glukan znajdziesz w:

Chcesz wiedzieć więcej?